KALITYPIE – alternativní historický tisk fotografií

Termín kurzu je: sobota, 25. února 2023

Cíl kurzu: Provést zájemce o kalitypii počátečními nástrahami a záludnostmi procesu. Každý z absolventů by měl po absolvování kurzu v domácích podmínkách a s minimem speciálních pomůcek tuto techniku zvládnout. Práce zhotovené během kurzu zůstávají majetkem účastníka kurzu.

Termín:sobota 25.2. 2023
Místo konání:Centrum uměleckých aktivit, Tomkova 139, Hradec Králové
Účastnický poplatek:2000,- Kč (V ceně je zahrnuto lektorné, fotografické papíry, chemikálie a přístup do fotokomory.)
Přihlášky:do 15. ledna 2023
Maximální počet účastníků:6

Anotace: Roku 1889 W. W. J. Nicol patentoval první postup železo-stříbro a je všeobecně považován za vynálezce kalitypie. Kalitypie je proces založený na kombinaci solí stříbra a železa. Tento proces obsahuje obraz v papírovině a je procesem vyvolání pomocí vývojky, na rozdíl od ostatních, kde vyvolání probíhá ve vodě (kalitypie, VanDyke, argyrotypie, kyanotypie). Z těchto procesů umožňuje právě kalitypie řízení kontrastu a barevného ovládání výsledného obrazu prostřednictvím vývojky i prostřednictvím tónování. Výroba obrazu probíhá standardně kopírováním kontaktním způsobem z digitálních či stříbrno-želatinových negativů za pomocí UV záření, přírodního nebo umělého. Senzibilační roztok je velmi jednoduchá směs dvou solí a vývojka je dostupná z běžné chemie používané v potravinářském průmyslu. Papír se používá akvarelový nejlépe s 25–100 % bavlny. Technika není záludná ani nebezpečná i pro fotografy, kteří začínají s historickými technikami. Přes podobnost s některými historickými technikami umožňuje větší rozmanitost práce k ovlivnění konečného obrazu.


Práce zhotovené během kurzu zůstávají majetkem účastníka kurzu. Program vzhledem k počtu účastníků a kapacitě fotokomory může být upraven.